„Вещам не зная истинной цены, Ужель ты создан Богом для войны?
Послушай, обладатель жизни краткой, Ужель тебе сражения нужны?“'
Рудаки
Меню на сайта
Категории на сайта
Статии [41]
Времето
Firefox теми
firefox

Over 300,000 designs to personalize your browser! Move your mouse over a Background Theme to try it on. Start exploring
Препоръчани
  • Кибератаки
  • CERT
  • ДАНС
  • ФСТЭК
  • МВнР
  • Айкидо тренировки Варна
  • Онлайн потребители

    Всичко онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Капацитивни и резистивни дисплеи. Предимства и недостатъци


        Сензорните екрани се използват на смартфоните, таблетите, мониторите на настолни и преносими компютри-домашни системи, лаптопи, геймърски конзоли, POS-терминали, ATM-устройства, навигационни системи.
        Те биват няколко вида, но ще разгледаме два основни - капацитивните и резистивните.

    Резистивните сензорни екрани

    resistive-screen
     

        Резистивните сензорни екрани се състоят от два тънки слоя, като разстоянието между тях е много малко. И двата слоя имат покритие от вътрешната си страна, и могат да бъдат отъждествени мислено със сандвич от две намазани филии обърнати една към друга. Когато между тези два слоя се осъществи контакт, се подава напрежение и се локализира точката на докосване на дисплея. Когато докосвате с пръст, стилус или друг остър инструмент резистивния екран, се образува лек натиск на горния слой, който се трансферира в серия от каскадни сигнали към вътрешния. Тъй като натискът трябва да бъде лек, този вид екрани не винаги са с толкова скоростни реакции, както капацитивните. Повечето резистивни екрани не позволяват мултитъч/натиск с повече от един пръст, пример: когато искате да уголемите изображение с два пръста/.

     

     multitouch
     
    Капацитивните сензорни екрани

    capacitive-touchscreen


        Капацитивните сензорни екрани са били създадени около 10 години преди първия резистивен, и въпреки това, първите могат да се похвалят с по-голямо бързодействие и повече точност при контакт с пръст. До скоро се смяташе за главен недостатък, че не е възможно контактът да се осъществи с друг предмет, но производителите са се справили с този проблем и вече се предлагат капацитивни ръкавици, стилуси и спрейове. Капацитивният екран обикновено се състои от изолационен слой - стъкло, което е покрито с безцветен проводим материал от вътрешната страна. Човешкото тяло се явява проводник на електричество и тази проводимост се използва от този вид екрани по такъв начин, че когато ги докоснете с пръста си, вие оказвате влияние на електрическото поле. Промяната се регистрира и точката на докосване се локализира от процесор. Това може да се направи и с други технологии, но всичките са базирани на промяната в електрическото поле, която се получава единствено с леко докосване с пръст.
    Можете да използвате повече от един пръст при работа с капацитивния екран, но пръстите ви трябва да го докоснат едновременно, в противен случай няма да постигнете желания резултат. Тъчпадитe/touchpads/ на преносимите компютри  също са с капацитивен екран.

     Предимства и недостатъци на Резистивните и Капацитивните екрани
     
      Резистивни сензорни екрани Капацитивни сензорни екрани
    Видимост на закрито Много добра Много добра
    Видимост на открито/слънчева светлина Слаба, поради отражението на светлина от допълнителния слой Много добра
    Чувствителност при натиск Натискът може да бъде с пръст, стилус, нокът и др. предмети. Разпознава ръкописен текст. Дори и слаб контакт с богатия на електрони пръст е достатъчен за активиране на екрана. Не работи с други предмети, ако не са капацитивни /ръкавици, стилуси, спрейове/.
    Точност Точност до пиксел. Може да разпознава ръкописен текст с активен стилус. На теория точността е до няколко пиксела, но на практика е ограничена от физическия размер на пръста и е малко трудно да се активира какъвто и да е контролен елемент на екрана, който е по-малък от 1см2 
    Цена Евтин за използване при телефони. По-принцип капацитивните екрани са по-скъпи от резистивните с около 10-50%.
    Възможност за мултитъч Невъзможно, без реинженеринг на устройството. Клипът под таблицата показва как работи мултитъч при резистивните екрани. Да, в зависимост от софтуера, който използва устройството, както и от производителя./През 2007г. Apple подава заявка да патентова думата Multi-Touch (мултитъч), но през 2011г. получава отказ от апелативния комитет към патентното ведомство на САЩ /.
    Здравина Най-горният слой на резистивните екрани е мек и гъвкав. Това го прави уязвим към надраскване и нараняване. Този тип екрани се износват лесно и изискват честа калибрация. Положителното при пластичния екран, е че при падане или при удар, той не може да се спука. Стъкленият екран е силно уязвим при падане и удар от счупване, и слабо застрашен от надраскване и петна.
    Хигиена Използването на стилус и други интрументи за писане, т.е. с по-малко участие на пръстите, предполага и по-слабо замърсяване. Ако основно средство за боравене с екрана са пръстите, то замърсяването ще е по-бързо и по-голямо, но стъкленият екран се почиства бързо и лесно.
    Работна среда От -15°C до +55°C при какъвто и да е процент на влажност. От 0° до 35°, като се изисква най-малко 5% влажност (за да се получи капацитивен контакт).

     


    *За статията са използвани материали от http://www.makeuseof.com, http://www.allaboutsymbian.com, http://www.rycom.com.au/

    Category: Статии | Added by: pccomps (02-Май-2013)
    Views: 4259
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Log In ]
    Вход
    Търсачка
    Фаворит
    Валута
    BGN/EUR CHARTS » More
    Пазете Земята

    Пазете Земята!
    Това, което оставяте след себе си ще е това, което ще видите пред себе си!
    QR-Сканиране
    Copyright MyCorp © 2024