„Вещам не зная истинной цены, Ужель ты создан Богом для войны?
Послушай, обладатель жизни краткой, Ужель тебе сражения нужны?“'
Рудаки
Меню на сайта
Категории на сайта
Статии [41]
Времето
Firefox теми
firefox

Over 300,000 designs to personalize your browser! Move your mouse over a Background Theme to try it on. Start exploring
Препоръчани
  • Кибератаки
  • CERT
  • ДАНС
  • ФСТЭК
  • МВнР
  • Айкидо тренировки Варна
  • Онлайн потребители

    Всичко онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Как се кримпва RJ45 конектор

    Кабелите за компютри могат да са основно две категории CAT5e и САТ6. Втората категория – САТ6 са с по-добри експлоатационни характеристики и са около 20-30% по-скъпи. Освен това кабелите могат да са UTP или FTP. При FTP кабелите имаме екранировка, под общата външна изолация, която пази кабела от високочестотни смущения, докато UTP (unshielded twisted pairs) кабелът се състои от 4 незащитени усукани двойки, ако го ползвате, избягвайте поне при големите разстояния, тъй като електромагнитните излъчвания (смущения) от страничните уреди ще влияят на качеството на сигнала.

    Свързване или както се нарича „кримпване“ на RJ45 конектор представлява свързването на UTP/FTP кабел и RJ45 конектор, за да си направите LAN кабел.

    При кримпване има два стандарта, които най-често се ползват: прав, който е стандартен и кросоувър.

    При стандартното кримпване кабелите се подреждат в следната последователност: оранжево-бяло, оранжево, зелено-бяло, синьо, синьо-бяло, зелено, кафяво-бяло, кафяво. Това е 568В стандарт. Служи за свързване на компютъра към розетката. Зеленият проводник е поставен след сините. Това се прави за по-дълги линии. В другия край на кабела подредбата е същата.

    roll-over

     

    Обърнатото (или кросоувър) подреждане на проводниците в конектора се използва за директно свързване на един компютър с друг, без да се използва рутер, комутатор или хъб. Също за свързване на рутер с рутер и други еднотипни устройства.Това е 568А стандарт. При него от едната страна на кабела се използва подредбата посочена по-горе в текста, а от другата страна подредбата е следната: зелено-бял, зелен, оранжево-бял, син, синьо-бял, оранжев, кафяво-бял, кафяв.

    cross-over

    Rollover кабелът известен също и като Cisco конзолен кабел се използва за свързване на компютърния терминал към рутера. Този кабел е плосък и често е оцветен в синьо, за да се отличава от другите мрежови кабели. При него транспозицията е пълна, т.е. проводник 1 отива на позиция 8, проводник 2 на позиция 7 и т.н.

    rollover-wringEthernet-cables

    Вземете конектора с гладката страна към вас, щипката да остане отдолу.  Пъхнете кабела в конектора, като внимавате да не се разместват краищата на проводниците. Трябва да се внимава проводниците да стигнат до самия край на буксата, а така също края на външната изолация да влезе в конектора. Огледайте конектора Rj45 отгоре. Трябва краищата на проводниците да са между металните пластини в края на буксата. Когато се уверите, че всичко е наред вкарайте конектора в кримпващите клещи и притиснете силно.

    Кримпващите клещи ще заголят всеки един от осемте проводника и ще го фиксират неподвижно в конектора. След като извадите конектора от клещите, кабелът ще е готов за употреба. Остава да повторите операцията от другата страна на кабела. След това може да използвате кабелен тестер, за да се уверите, че кабелът работи правилно, когато и двата края са кримпнати. Трябва да се има предвид, че LAN кабел над 100м, не може да гарантира високо качество на сигнала и ще трябва да се сложи някакъв усилвател по трасето.

     

     

    Полезни източници:

    https://www.blog.vikiwat.com/

    https://georgi.geek-bg.com/

    Category: Статии | Added by: pccomps (02-Сеп-2022)
    Views: 173
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Log In ]
    Вход
    Търсачка
    Фаворит
    Валута
    BGN/EUR CHARTS » More
    Пазете Земята

    Пазете Земята!
    Това, което оставяте след себе си ще е това, което ще видите пред себе си!
    QR-Сканиране
    Copyright MyCorp © 2024