„Вещам не зная истинной цены, Ужель ты создан Богом для войны?
Послушай, обладатель жизни краткой, Ужель тебе сражения нужны?“'
Рудаки
Меню на сайта
Категории на сайта
Статии [41]
Времето
Firefox теми
firefox

Over 300,000 designs to personalize your browser! Move your mouse over a Background Theme to try it on. Start exploring
Препоръчани
  • Кибератаки
  • CERT
  • ДАНС
  • ФСТЭК
  • МВнР
  • Айкидо тренировки Варна
  • Онлайн потребители

    Всичко онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0

    Избор на лаптоп

    Ако се чудите какъв преносим компютър да си купите, следната статия може би ще ви помогне в избора.

     Лаптопът е преносим компютър, който се използва за ежедневна употреба навсякъде, където и да сте. В зависимост от модела и мощността, той е подходящ за използване на от всякакъв вид офис приложения до тежки /за натоварване на процесора и оперативната памет/ CAD CAM програми и 3D игри.

    Процесор

    intel vs amd
    Процесорът-от него основно зависи работата на всички устройства и програми. Най-слабите процесори/пример:Atom/ са подходящи за обикновена офис работа или домашно забавление. За игри и мощни приложения са по-мощните от рода на Intel Core i3 и нагоре.

    Видеокарта

    videocards choice


    При използването на преносимия компютър, основно за игри и сложни 3D приложения е добре да се ориентирате към по-мощни модели, които не са с вградена видеокарта. Ако лаптопът използва отделна видеокарта, ще консумира и повече енергия, което ще скъси животът на батерията.
    От съществено значение е вида на графичния чип на видеокартата.

    Оперативна памет

    kingston ddr3 ram

    Съвременните лаптопи разполагат с минимум 3GB RAM. Лаптопи с 2GB RAM са подходящи само за офис работа и Интернет приложения. При използването на операционна система Windows 7 за нормална работа са достатъчни минимум 3GB. 6-8GB са необходими за най-мощните графични приложения и CAD CAM програми.


      Приложения
      Необходима памет
        Офис, Интернет приложения
      мин.-2GB; препоръчително 3GB
        Игри, Мултимедия
      мин.-3GB; препоръчително 4GB
       Графични програми и тежки игри-3D
      мин.-4GB;
       Специализирани програми-CAD CAM
      мин.-4GB; препоръчително 6GB


    Твърд диск

    hdd

    Мястото където се съхранява вашата информация. Колкото по-голям е капацитетът му, толкова повече информация ще съберете. От оборотите на диска зависи и скоростта на зареждането на програмите и файловете. Масовите модели са със скорост 5400rpm, но има и със 7200 оборота в минута. Ако ще съхранявате основно филми и игри естествено ви е нужен твърд диск с по-голям капацитет. Можете да използвате и външен твърд диск.

              Пример:

    Размер на диск
    320 GB
    500GB
    640GB
    750GB
    1TB
    Снимки
    80 000
    125 000
    160 000
    187 000
    250 000
    Музика
    79 000
    124 000
    158 000
    186 000
    248 000
    Филми
    140 часа
    220 часа
    280 часа
    330 часа
    440 часа


    Тегло 

                                                                                       weight laptop

    Теглото на преносимите компютри варира от 1.6 кг до към 4 кг, ако ще го носите често със себе си е добре да се ориентирате към модели до около 2 кг. Към теглото му прибавете и теглото на захранващия адаптер, който тежи до около 300гр.


    Дисплей

    screen size

    10 -11.6" лаптопи са удобни за четене на електронна поща, Интернет сърфиране или чат. За по-продължителна работа/повече от час/ на лаптопа е препоръчително дисплей повече от 13", но това ще окаже влияние върху тежестта му и живота на батерията, затова трябва да направите компромис или с тежестта, или с размера на дисплея, ако не ви удовлетворява някоя от тези характеристики. По-големите размери 17-18.4" са подходящи за филми и графични програми.


    Батерия

    laptop-battery

    Батерията на лаптопа осигурява неговото захранване. Нейният живот зависи от: големината й (може да бъде 3,4,6,8,9 клетъчна), от мощността(процесор, видео) на лаптопа(колкото по-мощен, толкова по-къс живот на батерията), от размера на дисплея, от това за какво е използван(за Интернет, за офис или тежки приложения, за филми, за игри), от нейната експлоатация. Най-масовият клас батерии издържат от 2-3 часа до около 10 часа. Ориентировъчен пример: Лаптопите с дисплеи 13" издържат от 3-6 часа с 4 клетъчна батерия и до 10 часа с 6 клетъчна батерия. В момента литиево-йонните батерии имат от 300-500 цикъла заряд разряд, след което времето на работа се намалява многократно, затова и не трябва да очаквате работата и да бъде същата като на нова.

    Гаранция 

    warranty

    Много е важно, да се интересувате колко време е гаранцията. Всеки производител предлага гаранция от 1-3 години, има и опция да си доплатите, за да увеличите гаранционния период. Трябва да се интересувате и какви щети покрива гаранцията и кои компоненти преди да си търсите правата като потребител в сервиза или на друго място. Колкото е по-голям периодът на гаранцията, толкова вероятността да я използвате е по-малка.


    За източник на статията са използвани материали от инж.Димитър Димитров-управител на национална верига за лаптопи и компютри Ardes.bg

    Благодаря за съдействието на ardes


    Category: Статии | Added by: pccomps (04-Дек-2012)
    Views: 1445
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Log In ]
    Вход
    Търсачка
    Фаворит
    Валута
    BGN/EUR CHARTS » More
    Пазете Земята

    Пазете Земята!
    Това, което оставяте след себе си ще е това, което ще видите пред себе си!
    QR-Сканиране
    Copyright MyCorp © 2024