„Вещам не зная истинной цены, Ужель ты создан Богом для войны?
Послушай, обладатель жизни краткой, Ужель тебе сражения нужны?“'
Рудаки
Меню на сайта
Категории на сайта
Статии [41]
Времето
Firefox теми
firefox

Over 300,000 designs to personalize your browser! Move your mouse over a Background Theme to try it on. Start exploring
Препоръчани
  • Кибератаки
  • CERT
  • ДАНС
  • ФСТЭК
  • МВнР
  • Айкидо тренировки Варна
  • Онлайн потребители

    Всичко онлайн: 2
    Гости: 2
    Потребители: 0

    Избор на компютърна конфигурация
     
    Избор на компютърна конфигурация
     

     

     

       Компютърът не е просто набор от отделни компоненти, а система от елементи, които са съчетани по такъв начин, че да работят в пълна хармония. Това е задължителното условие при асемблирането на един компютър, било то от продавачите на готови системи или от самия потребител. Когато искате сами да си асемблирате компютъра, а се чудите дали да направите компромис с определен компонент /заради цената/ е добре да сте запознати с всеки един от тях, и най-важното след като сте си ги подбрали в една система, тя трябва да съответства на вашите изисквания за работа с нея.

     

     

    Характеристики на компютъра
     

     

     

       Колко мощен компютър трябва да имаме, можем да преценим като си отговорим на първия въпрос: за какво ще се използва той.
      За работа с офис приложения, уеб сърфиране, възпроизвеждане на мултимедийни файлове е нужен компютър от начално ниво или с най-ниска цена. Компютрите от среден клас, освен изброените по-горе, трябва да обезпечи и възможността за конвертиране на HD -съдържание, а също и пускане на игри със стандартни настройки.  Системите от по-висок клас трябва да удовлетворяват напълно изискванията на ресурсоемките приложения, в това число и съвременните игри с графика с високо качество, а също и да позволяват обработването на видео във формат Full HD.

     

     

    Избор на процесор- Intel или AMD
     
    Процесорът е един от основните компоненти на един компютър и в зависимост от него се определят дънната платка и останалите съставни елементи. Отдавна мина времето, когато единствените критерии за мощност на един процесор бяха тактовата му честота и количеството ядра. Сега процесорът може да поддържа видеокарти както с висока, така и с по-ниска производителност, а тактовата честота може да бъде използвана само за сравнения между различните видове процесори. Процесорър играе централна роля при избора на останалите компоненти, от него зависи каква ще е производителността, енергоемкостта и шума на една компютърната система. Водещи производители на процесори са Intel и AMD. Различните видове чипсети и сокети/"леглото" на процесора/ на дънната платка поддържат различни видове процесори, което ни ограничава по отношение на избора за такъв.
     
    AMD - солидна мощност на разумна цена
     
    Според изследване на IDC, компанията AMD значително отстъпва на Intel, като заема само 26% от пазара за настолни компютри. По отношение на производителност и енергоефективност, AMD е чувствително по-назад от своя основен конкурент, но за сметка на това по цена - най-мощните й процесори са с 40% по-евтини от тези по равнопоставена производителност на Intel, а и цената на дънните платки за AMD също са с по-ниски цени.

    Нисък клас - ако желанията и възможностите ви съвпадат и са за по-ниска цена, то AMD е по-добрият избор за вас. Например, процесорът AMD E-350 е с вграден мощен видеочип, който изпълнява сложни операции по разкодиране на HD-видео сигнала и е по-производителен от този на Intel-Atom. Можете да работите  с програми като Solid Works, Catia, Maya, 3D Studio Max.

    Среден клас -  Процесорите AMD от серия А на основа чипсет FM1 не се отличават с висока производителност, но пък компенсират този си недостатък с мощен графичен чип. При първоначалното си появяване FM1 процесорите бяха с интегрирано графично ядро с добра производителност, а по-късно се появиха, и процесори без вградена графика, но като цяло са насочени към ниския и средния клас, предимно за HTPC. По характеристики те са на едно ниво с бюджетните модели на Intel, но по отношение на нивото на графиката значително се отличават в положителен аспект, което позволява използване на хардуерно ускорение за възпроизвеждане на видео, различни ефекти на екрана и пускане на игри.

    Висок клас - Най-мощните и съвременни процесори се отнасят към семейството FX с цокъл AM3+. Те са с от два до четири модула, като във всеки има по две ядра. Мощността на този вид процесори е достатъчна, за да осигури зареждането дори и на най-ресурсоемките игри. Недостътъкът естествено е, че при максимално натоварване на процесорите от това семейство, потребяват с 60% повече енергия от тези на Intel. Съвет за не толкова скъп модел е FX-8150 с водно охлаждане /за по-ниски децибели на шум/.

     
    FX-8150
    AMD FX-8150
     

     
    INTEL-висока производителност и енергоефективност

    Intel са лидер на пазара за компютри, въпреки по-високата си цена. Съвременните процесори на Intel базирани на микроархитектурата Ivy Bridge, произведени по 22-нанометрова технология, превъзхождат съществено AMD по отношение на енергопотреблението. При сравнение на процесорите от двата бранда с еднаква производителност, тези на Intel потребяват 30% по-малко енергия, което намалява отделянето на топлина и нивото на шум. Ако имате нужда от мощен процесор, то Intel са вашият отговор.

    Нисък клас
    Тези, които биха искали да си закупят по-евтин компютър с възможност за последващ ъпгрейд, ще е добре да се ориентират към процесорите с цокъл  LGA 1155. Първоначално може да се закупи двуядрен процесор Pentium G850 с цена в порядъка 130-160 лв. В последствие можете да го замените с такъв от среден или висок клас. Процесорите Core i3 също могат да бъдат бюджетно решение, въпреки, че по цена и по-технически характеристики превъзхождат повечето модели от тази категория. Великите Pentium принадлежат на по-старото поколение процесори, базирани на Sandy Bridge архитектурата.
     
    Среден клас

    Процесорите Intel Core i5 на база  Ivy Bridge, почти се доближават до тези от високия клас, благодарение на мощността на графичния си чип, който обработва видеоданните с технологията за хардуерно ускорение на кодиране и декодиране -
    Intel Quick Sync Video. Процесорите от това семейство се характеризират и с превъзходна енергийна ефективност. Core i5-3570K, не отстъпват по производителност на по-скъпите процесори от семейството на Core i7, и за разлика от повечето модели от семейство Core i5,притежават мощен графичен чип Intel HD-4000.

    Висок клас

    В тази категория лидер е Core i7-3770K като най - мощен процесор, съвместим със сокет LGA 1155. Този модел отговаря на изискването за разумно съотношение: цена/качество.
    По-скъпите разработки на Intel като
    Core i7-3820, които са за сокет LGA 2011 разположен на по-скъпи дънни платки не разполагат с графичен чип и не са толкова мощни, колкото Core i7-3770K. Модел Core i7-3930K е с 30% по-висока производителност, но е и с по-висока цена. Флагманът на Intel Core i7-3960X, предлага още по-висока производителност и възможност за увеличаване на тактовата честота.

     

     

    Маркировка на процесорите Intel и AMD

    Разшифроване на значението на буквите и цифрите в названието на процесорите AMD от серия A и FX, с цел установяване на характеристиките им.

     
    A8-3 870 K

    AMD A8-3 870 K

    AMD A8-3870K
    КЛАС НА ПРОЦЕСОРА
    A8-4 ядра, графичен чип HD6550D
    A6-3-4 ядра, графичен чип HD6530D
    A8-2 ядра, графичен чип HD6410D

    ПОКОЛЕНИЕ
    3-текущо поколение

    ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ
    Указва се тактовата честота:
    870, 850, 800, 670, 650, 600, 500, 400, 300
    По-голямото число е еквивалент на
    по-висока производителност.

    ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
    K - отключен множител за овърклок
     
    FX-8 1 50

    AMD FX-8 8150

          AMD FX-8150                                     

    СЕМЕЙСТВО
    FX-процесори от висок клас

    КОЛИЧЕСТВО ЯДРА

    ПОКОЛЕНИЕ

    ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ
    Актуални обозначения:
    00,20,50,70

    По-голямото число е еквивалент на по-висока производителност.



     




    Разшифроване на значението на буквите и цифрите в названието на процесорите Intel,
    с цел установяване на характеристиките им.
     
    Core i 5-3 570 K
     
     
    INTEL CORE i5-3570K
     
    INTEL CORE i5-3570K
                                                                     

     
    СЕМЕЙСТВО НА ПРОЦЕСОРИТЕ INTEL

    КЛАС НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ

    3- бюджетно решение
    5-среден клас
    7-висок клас


    ПОКОЛЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВО Core i
    При първото поколение няма обозначение
    2- второ поколение(Sandy Bridge)
    3-трето поколение(Ivy Bridge)


    ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ
    От 450 до 570
    По-голямото число е еквивалент
    на
    по-висока производителност.


    ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
    K - отключен множител за овърклок
    S - ниско енергопотребление
    T - свръх ниско енергопотребление
    X -екстремна серия за ентусиасти
     
     
    Избор на дънна платка

    AMD -интерфейсът има значение

     
    Процесорите на компанията AMD са съвместими с три вида съвременни чипсета -A55, A75, A85X. AMD е разработила чипсети, поддържащи интерфейс USB 3.0, по-рано от Intel. При избора на дънна платка трябва да се вземе под внимание, дали поддържа  USB 3.0 и SATA 3 (SATA 6 Gb/s). През 2014 година AMD планира да замени изцяло процесорните цокли FM1 и AM3, съответно с FM2 и AM3+. Това предполага, че в рамките на 2013 година, търсенето, а от там и предлагането на процесори и дънни платки с по-стария интерфейс ще намалее. За разлика от Intel, които са осигурили съвместимост на процесорите си на платформите Sandy и Ivy Bridge, то AMD правят сериозна стъпка назад, тъй като такава съвместимост на процесорите от FM 1 и FM 2 няма, и подмяната на старата дънна платка ще бъде задължителна, ако се решите на ъпгрейд на процесора.
     
    socket fm1 vs fm2

    Нисък клас
    За тези, които са предпочели да се доверят на AMD E-350 или E-450, изборът на дънна платка трябва да бъде с чипсет AMD А50М. Той обезпечава  SATA 6 Gb/s, до четири слота PCIe 2.0 и до 14 слота USB 2.0. Устройството също така разполага с вграден 7.1-канален звук.

    Среден клас
    Изборът на процесори от сериите A4–A8 предопределя чипсетите да са А55 или А75, като препоръката е за последния, тъй като поддържа SATA 3/6Gb/s и  USB 3.0, а A55 -SATA 2/3 Gb/s и USB 2.0/с по-ниска скорост на предаване на данни/.

    Висок клас
    Новият чипсет AMD A85X е насочен към геймъри и ентусиасти, включително и тези, които обичат да бъдат в крак с най-новото и най-доброто от областта на технологиите. AMD A85X е за процесори със сериите A8 и A10 и поддържа осем SATA 6 Gb/s порта с FIS-based (frame information structure) switching-превключване, което позволява паралелно работата на всички включени дискове, както и CrossFireX.

    Дънните платки с чипсет AMD 970 са подходящи за високия клас процесори за сокет AM3+. Дъно с чипсет 990X също е добро, позволява поставяне на две видеокарти, а модел 990FX —четири, но тези преимущества са по-скоро излишни за обикновения потребител, тъй като те позволяват включване на повече от един монитор към един компютър, а това е ценно единствено за геймърите, запалените ентусиасти по модинг и професионалните потребители, които извършват тестове и изготвят анализи.

    INTEL
     При Intel чипсетите от 7 серия осигуряват поддръжката на съвременните интерфейси по същия начин, за разлика от по-старите, при които работещ интерфейс SATA 3 и USB 3.0 е осигурен само, чрез разширителни карти, което намалява и производителността.
     
    Нисък клас
    Intel-H61 е оптимален избор за тези, които предпочитат по-ниската цена на компютърна система, с последваща възможност за ъпгрейд. Добре ще е дънната платка да е съвместима и с процесорите Ivy Bridge. Нуждата от SATA 3 и USB 3.0 може да се осигури с инсталирането на разширителни карти.

    Среден клас
    Чипсет Intel Q77 е за предпочитане. Той поддържа технологията vPro, осигуряваща: отдалечено управление на компютъната ви система, дори и да е изключена; зареждането на различни операционни системи във виртуална среда и защита на компютъра ви от достъп на чужди лица.

    Висок клас
    Дънните платки със сокет LGA 1155 и чипсет Intel Z77 Express поддържат SATA 3 и USB 3.0 и предоставят възможността за използването на няколко видеокарти ще удовлетворят изискванията дори и на най-взискателните геймъри.

     
    Избор на видеокарта(GPU) - вградена или външна
     При избора на видеокарта най-важните характеристики, на които трябва да се обърне внимание са обема на паметта, честота на ядрото, интерфейса, също така разделителната способност и честота на опресняване.
    Основните производители на графични процесори са Nvidia, AMD/ATI, Intel.
    Има дънни платки с фабрично вграден видеоконтролер, но производителността е значително по-малка, в сравнение с такъв на отделна/външна/дискретна видеокарта. Вградените видеокарти, намаляват цената, но не са подходящи за игри и други триизмерни приложения, тъй като използват и оперативната памет на компютъра.
    Въпреки това Intel GMA X4500HD, AMD Radeon HD 3200 и Nvidia GeForce 8200 са мощни повече от достатъчно за изобразяване на 2D изображения от Adobe Flash или за игра с 3D игри с не толкова натоварваща графика. За ресурсоемките игри обаче, ще е необходима външна графична карта. Има дънни платки с вградена видеокарта, но и съдържат разширителен слот за добавяне на отделна видеокарта.
     
    Нисък клас
    AMD Radeon HD 7750 позволява пускането на повечето съвременни игри от рода на Skyrim или DiRT 3 с резолюция 1680х1050.
     
    Среден клас
    С най-добри резултати от тестовете на игри са AMD Radeon HD 7870.
    Новата Nvidia GeForce GTX 650 Ti Boost е за геймърите, които желаят Full HD резолюция в игрите и възможно най-високо качество на графиката на любимите си филми /ориентировъчна цена- $180/.
    Като конкурентна на предходната се явява и новата AMD Radeon HD 7790, като от компанията уверяват, че продуктът им осигурява по-нисък шум и повече стабилност при работа
    /ориентировъчна цена- $150/.

    Висок клас
    Nvidia GeForce GTX 690 демонстрира зашеметяващи производителност и графика, както и цена
    за джоба на българина. Като по-евтино решение може да се използва Nvidia GeForce GTX 680, където цената е почти 50 % по-ниска, но също и производителността с 30%.

    Избор на твърд диск

    HDD или SSD

     
    Твърдият диск е мястото, където се съхранява нашата информация. Има външни и вътрешни дискове. Външният диск можем да го свържем с USB порт. Можем да използваме и докинг станция.
        HDD е твърд диск с механични части: плочи и глави, които четат и записват информацията от и на тях. Може да се направи сравнение с грамофон, за тези които не са виждали разкапсулован един диск.
       В SSD няма движещи се части, подобно на флаш памет, информацията се съхранява в микрочипове.
    Бързината на изпълнение на задачите е огромна в сравнение с обикновените стари твърди дискове, няма шум на въртящи плочи, няма дефрагментация, няма bad sectors/лоши сектори.
        Всеки знае каква е разликата между това да имаш и да нямаш дистанционно за кола, телевизор и т.н. Представете си ситуацията, че нямате такава екстра, и трябва да ставате и да настройвате ръчно тв, за автомобила да не казвам, колко ситуации може да се споменат. Можете да сравните колко време ще ви отнеме едно натискане на копчето на дистанционното от място и това да се разходите до обекта за ръчно настройване.
         Същата е разликата между двата диска. Записаната информация на SSD може да се съхрани за повече от 200 години. Ниска консумация на енергия -2-3 вата и ниска температура. Цената е в пъти по-висока от HDD, но има едно твърдение, че всеки който е заменил HDD със SSD, не се е върнал към стария си диск. Недостатъкът е ограничението в броя на записите. SSD дисковете имат и
    функция за предотвратяване на загуба на данни, която включва вътрешен източник на енергия във вид на електролитни кондензатори. В случай на спиране на захранването, дискът автоматично започва запис от кеша на NAND flash, предотвратявайки загубата на данни.
        SSHD (Solid State Hybrid Drive)-хибридните дискове са съчетание от двата модела по-горе - стандартен твърд диск с интегриран буфер от флаш памет за съхранение и бързо извличане на някои от най-често използваните в тях данни. Хибридните дискове използват технологията Adaptive Memory/стартирането на ос не се нуждае от драйвери/. Благодарение на буферирането на някои от системните файлове на операционната система върху флаш паметта, тя ще стартира по-бързо. Тези дискове са решение, за тези които не желаят да направят компромис с цената, скоростта и капацитета.
     
                                                               Видео за сравнение между двата диска



    Видео със сравнителни тестове между трите вида твърди дискове




    Избор на оперативна памет
    Всички съвременни дънни платки са предназначени за използване на стандартна памет DDR3.

    За компютри от среден клас е подходящ избора на модули DDR3 1600 MHz.

    DDR3-2800 MHz е с висока скорост на работа и е за компютри от висок клас.

     
    hyperx-2800mh

    Kingston HyperX T1 2800MHz DDR3
     
    Избор на компютърно захранване
     
    За компютър от нисък клас би следвало да се осигури захранване до 400 W.
    Можете лесно да изчислите като съберете максималната консумация на енергия на всички компоненти, изброени по горе.

     
     
    Калкулатор за изчисляване на мощността на компютърното захранване от CoolerMaster

    psu

     


                                                   


       *За източник на статията са използвани материали от http://www.ichip.ru и Интернет

     

     

     

     

    Category: Статии | Added by: pccomps (06-Апр-2013)
    Views: 8079
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Log In ]
    Вход
    Търсачка
    Фаворит
    Валута
    BGN/EUR CHARTS » More
    Пазете Земята

    Пазете Земята!
    Това, което оставяте след себе си ще е това, което ще видите пред себе си!
    QR-Сканиране
    Copyright MyCorp © 2024