Main My profile Registration Log out Login
...
Четвъртък
18.10.2018
02.06.29
Добре дошли Guest | RSS LoginRegistrationMain
Меню на сайта
Категории
Статии [35]
Време
Връзки
 • Създайте собствен сайт
 • Безплатни онлайн игри
 • Видео уроци
 • Всички HTML тагове
 • Приставки за браузъри
 • Айкидо тренировки Варна
 • Firefox
  firefox

  Over 300,000 designs to personalize your browser! Move your mouse over a Background Theme to try it on. Start exploring
  Парола
  Репутация
  computerspc.ucoz.com Webutation
  Статистики

  Всичко онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Начало » Статии » Статии

  Статично електричество, предпазни средства, зануляване, заземяване

     

   Статичното електричество е навсякъде около нас. Напрежението му се увеличава при изкуствени материи в дома - килими, покривки, пердета, ламинирани и всякакви други повърхности. Подовото отопление, климатиците, парното с гореща вода, компютрите, офис техниката, всички кабели и контакти, както и разпределителите, помещенията с ниска влажност способстват за увеличаване на завихрянията и промяната в магнитните полета. Затова и в офисите има нарастване на това статично електричество. При продължително носене на дрехи от изкуствени материи могат да се получат искри по тялото на човека. Всичко това води до главоболие, гадене, неразположение, проблеми с концентрацията и други неприятни моменти свързани със здравето.

    Статичното електричество се получава, когато има натрупване на електрически заряди по повърхността на предметите. Зарядите могат да са положителни и отрицателни. Положително зареденият предмет има електрически заряд, който при допир с друг  материал се освобождава от него. Едва ли не ви се е случвало например да ви "удари ток" при ръкостискане с друг човек или когато пипнете дръжката на вратата.  При определени условия електростатичен разряд  /ESD / може да се натрупа в тялото ви или в даден предмет, например периферно устройство, а след това да се разтовари в друг предмет, например в компютъра. За да се предпазите от ESD повреда, трябва да разтоварите статичното електричество от тялото си, преди да влезете в контакт с някой от електронните компоненти на компютъра, като например модулът на паметта. Повредата на компонентите не винаги може да се отрази на функционирането на електронното устройство, но може да му съкрати живота.
  Зарядите могат да се неутрализират, чрез заземяване, зануляване или разряд. На пазара съществуват различни предпазни средства за тази цел
  - антистатични гривни, ленти за ръце и крака, за пръсти, ключодържатели,  подови настилки, ръкавици.

  antistatic-strap-zeroed antistatic-glovesAnti-Static-Rubber-Finger-StallsAnti-Static-Release-Discharger-Keychain

  Когато работите с антистатична гривна с щипка свързана към шасито на компютъра, при изпълнението и на трите условия по-долу вие успешно ще можете да се освободите от статичното електричество.
  1. Захранването на компютъра трябва да бъде включено в заземен контакт.
  2. Изключете компютърното захранване от бутона отзад.
  3. Поставете гривната и защипете щипката на небоядисана част от металния корпус на компютъра.

   Без предпазно средство можете да се предпазите от ESD и да разтоварите статичното електричество от тялото си, като периодично докосвате метален заземен предмет, преди да докоснете някой електронен компонент.

   При свързване на периферни устройства  към компютъра трябва винаги да заземите себе си и периферното устройство, преди да го свържете.


  Мерки за предпазване на електронни компоненти  от повреди поради електростатичен разряд:

  1. Когато разопаковате чувствителен към статично електричество компонент от кутията, в която е доставен, не изваждайте компонента от антистатичната му опаковка, докато не сте готови да го инсталирате. Непосредствено преди разопаковане на антистатичния пакет, разтоварете статичното електричество от тялото си.
  2. Когато транспортирате чувствителен към статично електричество компонент, първо го поставете в антистатичен контейнер или опаковка.

  hdd-bag

  3. Работете с всички чувствителни към статично електричество компоненти в безопасна за статично електричество среда, с необходимите предпазни средства.

  Заземяване на компютъра

  В стандартните захранващи блокове третият кабел от триполюсния конектор на захранването е свързан за металния корпус на шасито. По този начин ако по шасито протече ток, той ще бъде безопасно отведен по зануляващия проводник до контакта, а от там до защитна земя(ако контактът е заземен правилно). Желателно е цялата периферия и самия компютър да бъдат свързани към един и същ контакт. По този начин ще избегнем разлика между потенциалите, а от там и появата на нежелани напрежения.

  Заземяване на контактите

  При правилно изградена и функционираща електрическа инсталация всички ел. уреди трябва да бъдат заземени или занулени за защита срещу токов удар. За тази цел у нас се използват контакти и щепселите тип „шуко“ (от немската дума Schutzkontaktsteckdosen – защитен контакт), които имат специални контактни пластини за осъществяване на електрическа връзка помежду им. Контактът има специална (трета) клема за свързване със заземяващия проводник. При двупроводните инсталации , тази клема се свързва с къс кабел към клемата, която е свързана с нулевия проводник, т.е. заземяването се заменя с зануляване. Важното тук е предварително да се провери с фазомер кой от проводниците е свързан с фазата и кой – с нулата на мрежата, за да не се получи погрешно свързване и така тялото на електрическия уред да се окаже под опасно за живота напрежение.

   

  outlets
  outlets

   

  Измерване на статично електричество с мултиметър

   

  Източници: http://dell.com, http://whatis.techtarget.com, http://wikipedia.org, http://napravisam.net, http://www.24chasa.bg

  Категория: Статии | Създадено от: pccomps (13-Май-2014)
  Views: 11205
  Само регистрирани потребители могат да коментират.
  [ Регистрация | Влизане ]
  Търсене
  Фаворит
  Информация
  <a href="http://www.mt5.com/">Forex Portal</a>
  Форум
  "Guests" are not permitted to view this module.
  Пазете Земята


  Copyright Computers&Software© 2018

  Поддръжка
  Криейтив Комънс
  ***Computers&Software e създаден от МСА и ползва Creative Commons лиценз 2.5 за България. ***