Main My profile Registration Log out Login
...
Сряда
23.1.2019
22.57.28
Добре дошли Guest | RSS LoginRegistrationMain
Меню на сайта
Категории
Статии [35]
Време
Връзки
 • Създайте собствен сайт
 • Безплатни онлайн игри
 • Видео уроци
 • Всички HTML тагове
 • Приставки за браузъри
 • Айкидо тренировки Варна
 • Firefox
  firefox

  Over 300,000 designs to personalize your browser! Move your mouse over a Background Theme to try it on. Start exploring
  Парола
  Репутация
  computerspc.ucoz.com Webutation
  Статистики

  Всичко онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Начало » Статии » Статии

  UEFI наследникът на BIOS

  UEFI BIOS

  История
     BIOS /Basic Input-Output System/ съществува отпреди повече от 30 години и по-точно от 1981г. В началото, когато е била използвана на компютрите на IBM, тя е изпълнявала функцията на драйвер, и по-точно свързвала операционната система с периферните устройства. С течение на годините обаче, компютърната периферия става все по-съвършена, както и самите компютри. БИОС не може да смогне да изпълнява всичките задачи, които е успявала да изпълнява в началото на своето създаване, затова се появяват на помощ драйверите и програмното обезпечение. БИОС продължава да се усъвършенства, за да успее да бъде в синхрон с изискванията на новата техника.
      В средата на 1990 г. се появявя и първият заместител на БИОС т.нар. Intel Boot Initiative, разработен от Intel  за HP Itanium, по-късно преименуван на EFI- Extensible Firmware Interface, но поради различните ограничения, които не са били допустими за сървърните платформи, за които били предназначени Itanium се пускат няколко други версии с подобрения, но и с недостатъци и така докато се достига най-усъвършенствания заместител до момента.
    Първата официална версия става EFI 1.02 пусната от Intel на 12 декември 2000г. (Версия 1.01 имала проблеми  в юридически план, свързването с търговската марка и бързо била спряна)
   Спецификация EFI 1.10 е пусната на 1 декември 2002г. Тя включвала модел на драйвера EFI, а също и няколо незначителни подобрения.
    През 2005г. се сформира алианс на компанията Intel под название Unified EFI Forum или UEFI Forum, а самата технология сменя названието си от EFI на UEFI. С разработката UEFI и до днес се занимава UEFI Forum, в чийто състав влизат компании като AMD, Apple, Dell, HP, American Megatrends, IBM, Intel, Lenovo, Insyde Software, Microsoft и Phoenix Technologies.
  Версия 2.1 на UEFI излиза на 7 януари 2007г. През март същата година излиза последната публично достъпна спецификация, с добавена и подобрени криптография, удостоверяване и архитектура на потребителския интерфейс
  Версия 2.3.1 е приета през април 2011г.
  Версия 2.4 - през юли 2013г.

  Разлики и преимущества на UEFI

  bios-vs-uefi
  • UEFI позволява да се изпълнява зареждането на операционната система от дискове с обем повече от 2TB. BIOS при зареждането използва MBR (Main Boot Record) -сектор, който позволява адресирането на до  2 ТB пространство, а UEFI използва GPT (Guid Partition Table) -  друг стандарт, при който форматирането на разделите на физическия диск, позволява адресирането на 9 ZB.
  • UEFI не зависи от архитектурата процесора и може да се използва както на x86 процесори, така и на процесори с архитектура ARM. В същото време, BIOS поддържа само x86 процесори.
  • UEFI графичният интерфейс позволява използването на компютърната мишка, която липсва в BIOS.  UEFI позволява изпълнението на много задачи без зареждането на операционната система. Например, свързването в локална мрежа и Интернет.
  • UEFI позволява зареждането на операционната система значително по-бързо в сравнение с БИОС. БИОС тества всеки компонент последователно, а   UEFI паралелно, това скъсява времето до зареждане на операционната система.


  • UEFI е снабдена с мениджър на зареждането, който позволява потребителят да избере каква операционна система да зареди, при което вече не е необходимо да се използва изборът й всеки път преди самото зареждане на операционната система.
  • UEFI е снабдена с нови способи за защита от зловредни програми-поддръжка на криптография и защити на лицензирано оборудване от шпионски програми.
   UEFI BIOS поддържа три модела за зареждане. Legacy BIOS, UEFI или и двата. Някои устройства и операционни системи все още не поддържат  UEFI-базиран BIOS. Вие имате възможност да си изберете този, който ще удовлетвори изискванията на вашата система.

  uefi bios
   
   Как да проверите дали вашият компютър поддържа UEFI на Windows
   Следвайте пътя- Computer> C:(или твърдия диск, където е инсталирана операционната ви система)> Windows > Panther>setupact.log
  Ако файлът не ви се отваря с текстовия редактор, променете от Properties - укажете кой може да осъществява достъп до него, за да бъде четим.
  Изберете Ctrl+F и въведете следния стринг в полето за търсене
  Callback_BootEnvironmentDetect: Detected boot environment:
  Ще ви излезе надпис
  Code:Callback_BootEnvironmentDetect: Detected boot environment: BIOS

  или
  Code:Callback_BootEnvironmentDetect: Detected boot environment: UEFI


  New 3D BIOS

  Източници:
  http://www.ilovefreesoftware.com
  http://comp-security.net
  http://antonkozlov.ru
  http://ru.wikipedia.org
  http://it-osnova.ru
  http://wintech.net.ru
  http://seucomp.ru

  Категория: Статии | Създадено от: pccomps (25-Дек-2013)
  Views: 7265
  Само регистрирани потребители могат да коментират.
  [ Регистрация | Влизане ]
  Търсене
  Фаворит
  Информация
  <a href="http://www.mt5.com/">Forex Portal</a>
  Форум
  "Guests" are not permitted to view this module.
  Пазете Земята


  Copyright Computers&Software© 2019

  Поддръжка
  Криейтив Комънс
  ***Computers&Software e създаден от МСА и ползва Creative Commons лиценз 2.5 за България. ***