Main My profile Registration Log out Login
...
Сряда
27.1.2021
01.48.27
Добре дошли Guest | RSS LoginRegistrationMain
Меню на сайта
Категории
Статии [37]
Времето
Връзки
 • Създайте собствен сайт
 • Безплатни онлайн игри
 • Видео уроци
 • Всички HTML тагове
 • Приставки за браузъри
 • Айкидо тренировки Варна
 • Firefox
  firefox

  Over 300,000 designs to personalize your browser! Move your mouse over a Background Theme to try it on. Start exploring
  Парола
  Репутация
  computerspc.ucoz.com Webutation
  Статистики

  Всичко онлайн: 1
  Гости: 1
  Потребители: 0
  Начало » Статии » Статии

  Избор на таблет
  Продължение от Избор на таблет - I част

  Процесор

      Типът и скоростта на процесора оказват огромно влияние върху цялостната функционалност на таблета. По-долу са изброени типичните процесори, използвани за таблетни компютри.

       ARM процесори са производство на компания ARM, която работи по различен начин спрямо свои конкуренти.Тя проектира основната архитектура на процесора и след това лицензира тези проекти в други компании, които могат след това да ги произвеждат. По тази причина ARM базирани процесори са произведени от широк кръг производители.
       Доминиращата серия за производство на таблети е Cortex-A, която се състои от четири различни проекта, които се различават в тяхната работа и функции.
  Cortex-A5 има най-ниска консумация на енергия, по принцип едноядрен, тактовите честоти са между 300MHz и 800MHz
  Cortex-A8 е процесор с по-добра производителност в сравнение с A5, обикновено едно- или дву-ядрен, честотите са между 600MHz и 1500MHz.
  Cortex-A9 са най-популярни процесори, обикновено двуядрени, но с възможност до четири ядра с честоти между 800MHz и 2GHz.
  Cortex-A15 е най-новият процесор,обикновено с две или четири ядра, работи с честоти между 1GHz и 2GHz
    
      x86 процесори

      Двете най-големи компании за производство на x86 процесори са AMD и Intel.
  Intel се използва най-често,заради ниските си по мощност Atom процесори. Въпреки, че не предлагат същото ниво на ефективност като ARM базираните чипове, те осигуряват достатъчно производителност за Windows, който работи макар и под нивото на традиционните лаптопи. Това доближава таблетите с такива процесори до функциите на нетбуците по отношение на възможностите. Intel предлага широка гама от Atom процесори, но най-често използваната за таблети е серия Z поради своята ниска консумация на енергия и съответното намаляване на топлинната енергия, която отделя. Недостатъкът  е, че тези процесори обикновено имат по-ниски честоти в сравнение с традиционните, което ограничава потенциала им.

       Сериозните таблети от бизнес клас, използват енергийната ефективност на Core i процесорите.Като цяло не са толкова компактни и имат същото ниво на работа, като тези с Atom базираните процесори.
       AMD предлага няколко процесора, които могат да бъдат използвани в таблети. Те се основават на AMD Fusion архитектурата/APU-Accelerated Processing Units/. Има три версии на APU, които биха могли да се използват за таблети. Серията Z е за Windows 8 платформи/подобни са на Intel Atom Z серията, но са по-ограничени по отношение на работа/. Другите модели от C и E серия, са използвани още в миналото за нетбуци и лаптопи с ниска консумация на мощност, но също са с това ниво на функционалност.
   x86 процесори от гледна точка на производителност от най-ниска към най-висока:
  Intel Atom Z Series ---AMD Fusion C Series---AMD Fusion Z Series---Intel Atom N Series---AMD Fusion E Series---Intel Core i3 ULV Series---Intel Core i5 ULV Series
        Най-общо може да се каже, че по-бързото изпълнение на x86 процесорите, ще доведе и до консумация на повече енергия, а това до отделяне на топлина, затова ще трябва да се осигури по-голям размер таблет, за да може да се охлади процесора правилно. Също така тези таблети ще имат и по-кратък живот на батерията, поради повишената консумация на енергия. Цените на таблетите ще бъдат еквивалентни на мощността на процесора - колкото по-голяма мощност, толкова по-висока цена.
        За да функционират нормално и без забавяне, повечето програми изискват процесори с повече от едно ядро. Операционната система и програмите разпределят задачите така, че те да се изпълняват паралелно. Колкото е по-голям броя на ядрата, толкова и по-бързо ще се изпълняват те. Ако ядрата на процесора са четири, изълнението наистина ще е по-бързо, но се увеличава и консумацията на енергия и батерията се изтощава значително бързо/респективно се намаля и нейният живот/, бързината ще е приблизителна на тази с двете ядра. За да получите компромисен вариант и от двете-по-ниско потребление на енергия и по-бързо изпълнение,можете да се доверите на двуядрените процесори.

  Капацитет памет

       Почти всички таблети използват ssd  или флаш карта поради: ниската консумация на енергия, минималния капацитет за заемане на пространство и по-голямата издържливост на удари и вибрации. Капацитетът на паметта за съхранение на вашите данни на повечето таблети варира от 4GB до 64GB. За тези от вас, които ще използват таблета само за сърфиране в Интернет, гледане на видео, четене на книги, минималният капацитет на дисковото пространство няма да е проблем. Ако филмите с висока резолюция и игрите са вашата страст и решите да използвате вашия бъдещ таблет, за да им се наслаждавате в свободното си време, е добре да се ориентирате към такива с възможно най-голям капацитет, има таблети със слотове за допълнителна флаш памет, която можете да си осигурите отделно.

  Безжична връзка

  Безжичната връзка може да бъде: Wi-Fi, клетъчна, Bluetooth, NFC, GPS.

  Wi-Fi

        Wi-Fi е технология на безжичната мрежа (WLAN) базирана на спецификациите от серията IEEE 802.11.
  Към момента са разпространени три официално приети Wi-Fi стандарта, които имат различни обозначения.
  •    802.11b – максимална скорост 11 Mbit/s, честота 2,4 GHz. Благодарение на по-ниската честота далечината на връзка е по-голяма, а следователно и зоната на покритие от една точка за достъп.
  •    802.11g – Работи на честота 2,4 GHz и позволява да се предават данни със скорост до 54 Mbit/s.
  •    802.11n – Работи на честота 2,4 GHz и позволява да се предават данни със скорост до 540 Mbit/s.
  Wi-Fi технологията, която е достатъчно популярна днес, на места отбелязва по-високи резултати, въпреки навлизането на 3G и 4G, поради това, че е безплатна и може да използва т.нар. Hot Spots/горещи точки, които се осигуряват на все повече обществени места. Минусът при тази връзка е, че Wi-Fi мрежите могат да се подслушват и да се използват за копиране на данни /лични данни/ предадени по мрежата, когато не се използва криптиране.

        G-технологии

    G-е първият символ от английското наименование Generation, което в превод означава поколение.
  Този символ си използва съвместно с цифра, за да се определи поколението безжична тихнология.
    1G-означение за аналогови клетъчни телефони, за обикновени телефонни разговори.
    2G-за цифрови телефони, където вече се използват и текстовите съобщения/безжичните мрежи преминават от аналогово към цифрово поколение/.
    3G-тази технология предлага вече скорост за предавне на данни от минимум 200kb/ps/килобита в секунда/ до около 400kb/ps. Благодарение на нея можете да сърфирате в Интернет, да си проверявате пощата, да изтегляте видео, да споделяте снимки, видеоразговори и др. 3G мрежата на Vivacom в България покрива 99,41% от населението и 95,95% от територията на страната, а осигурената връзка е от минимум 100 Mbps до всички 3G базови станции.

    4G-тук скоростта на предаване на данни се усилва около 3-4 пъти от предходното поколение. 4G потребителите могат да се възползват от видео и HD филм стрийминг, както и да играят онлайн игри.
  Въпреки обещаните скорости от мобилните оператори, връзката ще е по-бърза само в мрежата на оператора, който предлага услугата. Това се дължи на факта, че тя все още не е на разположение в много региони на света, и на много места скоростта от 4G регресира на 3G.
        За момента в България Mтел осигурява високоскоростен мобилен интернет със скорост до 42 Mbps за 50% от населението, а за останалата част от 3G мрежата на оператора поддържа 21 Mb/ps/мегабита в секунда/ скорост към клиента. 42 Mb/ps скорост към крайните потребители поддържат и някои ЗG клетки на Vivacom, които покриват 22% от населението в страната. Потребителите, най-вече бизнесмените, са по-склонни да използват 4G, тъй като тя им предлага по-голяма сигурност, отколкото WiFi. Това подобрява безопасността и неприкосновеността на данните им, а от такива всеки се нуждае в днешно време.

  3G

  Bluetooth
        Интегрираната Bluetooth технология в компютрите позволява безжичната връзка между тях, а също и връзка с периферни устройства, ако са на разстояние обикновено в рамките на около 10 метра. Недостатъкът е, че скоростта на предаването на данни е сравнително бавна.

  GPS

        GPS (Global Positioning System) по начало е създадена за нуждите на отбраната. При наличието на такава система на мобилното устройство може да се локализира, чрез сателитни сигнали неговото местоположение по всяко време, независимо от метеорологичните условия. Получаването и обработката на данните отнема от няколко секунди до десет минути, този режим на устройството изтощава доста батерията.
         aGPS e т.нар. асистирана GPS. Това е технология, при която външен източник, в повечето случаи, мобилен оператор, помага да се определят  координатите на приемника. Интегрираният GPS-модул в устройството само получава данни от сателитите и ги изпраща за обработка на сървъра на оператора. Сървърът анализира данните за секунди, и когато ги обработи изпраща данните за местоположението обратно. В допълнение, операторът може да поддържа всички карти за районите, като постоянно ги актуализира, чрез Интернет. Функциите на устройството ви с тази технология, зависят от оператора.


  NFC

       NFC e стандарт за безжичен пренос на информация на много близки разстояния измерени в сантиметри. Той позволява потребителите да плащат в заведения, търговски обекти, в дома си, в градския транспорт или на друго място само с доближаването на смартфон до NFC четец. Услугата може да се ползва и навсякъде по света, където се приемат безконтактни плащания PayPass и където има POS терминали на Mastercard.
   Такава технология вече има и на таблетите, стига да има и устройство на което да я приложите.

  Разширителни слотове/портове

  sahara
       С колкото повече портове разполага таблетът, толкова повече допълнителни функции ще си осигурите в случай на нужда.


  Живот на батерията

        За живота на батерията е твърде относително да се говори, защото той зависи от редица фактори и ако не сте запознати с тях ни би следвало да си мислите, че производителите и продавачите на мобилните устройства са ви подвели по отношение на посочените часове на издържливостта. Ако често употребявате мобилното устройство за игри и приложения с по-голяма консумация на енергия, то ще бъде логично и изтощението на батерията да бъде краткосрочно. Съответно и всяко нейно презареждане ще скъсява дистанцията между началото и края на нейния жизнен цикъл. По отношение на нейното съхранение можете да прочетете тук.

  Уебкамера
  Дори и да нямате такава екстра вградена в таблета, можете да си я осигурите чрез някой от портовете му.

  Клавиатура
      Таблетите с клавиатури са удобни предимно за бизнесмени. Примери за такива са Microsoft SurfaceRT/Pro и Asus Transformer Pad Infinity. Ако ще ползвате таблета си за работа или ви е трудно боравенето със сензорния екран, можете да си вземете допълнително клавиатура.
  AsusTransformerPadInfinity

  Asus Transformer Pad Infinity
  >>>>:::::::::::::::<<<<

  Сайт за сравнение на таблети от различните модели според характеристиките им


  http://www.tabletpccomparison.net/


  tablet choice

  *За източници на статията са използвани материали от http://techland.time.com, http://mobiledevicesalon.blogspot.com, http://www.pocket-lint.com/, http://articles.economictimes.indiatimes.com, http://www.tabletpcreview.com, http://www.canonical.com, http://pctoday.com, http://www.tabletpccomparison.net, http://digital.bg, http://www.digitaltrends.com/, http://www.dailyfinance.com, http://compreviews.about.com, http://www.pitermag.ru, http://computerworld.bg/, http://www.whatsag.com/
  Категория: Статии | Създадено от: pccomps (25-Апр-2013)
  Views: 1602
  Само регистрирани потребители могат да коментират.
  [ Регистрация | Влизане ]
  Търсене
  Фаворит
  Информация
  <a href="http://www.mt5.com/">Forex Portal</a>
  Форум
  "Guests" are not permitted to view this module.
  Пазете Земята


  Copyright Computers&Software© 2021

  Поддръжка
  Криейтив Комънс
  ***Computers&Software e създаден от МСА и ползва Creative Commons лиценз 2.5 за България. ***